Domů » Blog » Reportáže z cest » Rušný život v Římě

Rušný život v Římě

Řím. Jako ve sladkém snu, zaplněném tisíci vůní, zvuků, hluků, tónů a barev, tvarů a vzorů si člověk připadá, dostane-li se poprvé do věčného města. Obzvlášť na jaře.

Teplo slunečních paprsků, třpyt tryskající vody na pozadí pestrého davu štěbetajících lidí, zvláštní tlumené, přesto zářící ranní světlo, typické pro jižní krajinu. Pak tisíce skútrů, proplétajících se lidským mraveništěm a bludišti křivolakých uliček. Stromy, keře a květiny na střechách, terasách a balkónech domů, cypřiše a pinie lemující některé ulice, šedozelená barva olivovníků. Mramor bíle svítící, narůžovělá, cihlová, broskvová i oranžová jsou nejčastějšími barvami, se kterými se potkáte.

Nejkrásnější barokní náměstí Říma, Piazza Navona se třemi nádhernými fontánami má jedinečnou atmosféru. Stále se tu něco děje a stále je co pozorovat. O kus dál, obstoupen uličkami renesančních paláců a egyptských obelisků se nachází Pantheon, pohanský „chrám všech bohů“. Zvláštní téměř vibrující prostředí obrovské kupole s kruhovitým horním otvorem a svatyněmi je ukázkou dokonalého mistrovství tvůrců. Velmi důstojné místo nejen pro ostatky Raffaela Santiho, renesančního umělce, architekta a malíře.

Tichý úžas vyvolá večerní setkání s Fontánou di Trévi, monumentálním dílem, symbolizujícím dvě odlišné tváře moře. Mnozí již byli puzeni usednout alespoň na chvíli na schody vedoucí k fontáně. Modrá a zlatá, pablesky padajících vod, šum a bublání, to vše patří k nezapomenutelným zážitkům. Posléze neskutečné množství módních butiků s šaty, kabelkami, botičkami, šátky a rukavičkami, spodním prádlem všech odstínů, nejrůznějšími látkami. A plno úsměvů, galantností, žertíků i pokřiku obyvatel. Rytmus a ruch neochabuje. Italové si radosti ze života umějí užívat plnými doušky.

V paměti utkvívá i tichý slunečný podvečer na staré Via Appia. Průzračná voda nalitá do pohárů z čirého skla a do hrdel žíznivých poutníků, vypitá na počest prvních křesťanů. A vůně borovic, rozmarýnu a levandule. Odlesky skla, vrhané na bílý ubrus.

Předchozí články

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. Pro reakci na vybraný komentář klikněte na odkaz „Reaguj na komentář“ pod vybraným příspěvkem nebo napište číslo komentáře, na který reagujete do hranatých závorek např. reakci na komentář č.10 zapíšete [10] viz nápověda


*
*
7714197
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Galerie